3D-Tulostus

Haluamme pysyä ajan hermoilla ja siirryimme nykyaikaan tuplasuutin 3d-tulostimen myötä. Vuoden 2015 alusta lähtien tarjoamme nyt myös 3d-tulostus palveluita.

Mitä sillä voi tehdä?

Tulostimella voidaan muutamissa tunneissa tulostaa muovisia osia moneen käyttötarkoitukseen. Voimme valmistaa varaosia esim kodinkoneisiin mihin ei ole saatavana varaosia. Myös esim autoihin yms koneisiin tai laitteisiin voidaan valmistaa juuri haluamiasi osia. Tulostimesta on myös apua esim. prototyyppien valmistuksessa, pienoismalleissa, mekanismien testauksessa yms.

Omalla tilavuusmallilla (tiedostomuoto .stl) tuloste on edullisempaa, sillä sitä ei tarvitse mittoa ja mallintaa erikseen. Mikäli mallia ei ole, voidaan se mallintaa melko nopeasti tulostettavaan muotoon.

Erityistä huomioitavaa tulostamiseen

Ontto rakenne:

Materiaalit voidaan tulostaa onttona rakenteena esim ”hunajakennona” jolloin tulostusaika on nopeampi sekä kevyempi. Nopeamman tulostuksen myötä hinta on myös edullisempi johtuen lyhyemmästä tulostusajasta sekä kevyemmästä rakenteesta (vähemmän materiaalia). Kennorakenteen heikkoutena on luonnollisesti heikompi kestävyys joten täyttö tulisi huomioida käyttökohteen mukaan. Rakenteen tiheys voidaan valita prosentuaalisesti vapaasti.

Tulostuksen kerrosvahvuus:

Tulostuksen kerrosvahvuudella pystytään vaikuttamaan lopputuloksen pinnan laatuun. Mitä ohuemmat kerrokset, sitä siistimpi jälki mutta myös hitaampi tulostusaika.

Haastavat muodot

Haastavia muotoja kuten pitkiä ja ohuita pystysuuntaisia tappeja tulisi välttää, sillä tämmöinen muoto harvoin pysyy halutun muotoisena. Tappien pituus tulisi olla enintään 4x halkaisija.

Materiaalit

Tällä hetkellä käytössämme on kolmea perusmateriaalia:

PLA = biohajoavaa muovia joka valmistetaan maissi tai sokeritärkkelyksestä. Materiaaliina kovahko ja sitkeä. Helposti tulostettava ja pysyy muodossaan. Muovi alkaa hajota luonnossa parin vuoden aikana. Materiaali soveltuu erinomaisesti esim prototyyppien ja mekanismien testausta varten yms. Materiaali on liimattavissa ja maalattavissa. Osaa voidaan myös viimeistellä hiomalla.

TPE = Kumimainen kestomuovi. Kovuudeltaan 85Sha eli lähelle auton renkaan kovuusluokkaa. Soveltuu moneen tarkoitukseen joustavuuden sekä vaimennusominaisuuden vuoksi. Kestää hyvin hankaavaa kulutusta ja on sitkeä rakenteeltaan. Helposti tulostettava monipuolinen materiaali. Materiaali on liimattavissa.

ABS = Kovamuovi. Soveltuu kovaan käyttöön pieninä osina. Suurina osina pintojen kaaristuma on suurta nopean jäähtymisen vuoksi. Se myös kutistuu voimakkaasti ja aiheuttaa isommissa osissa mahdollista halkeilua. Yleisimmin löydät tätä materiaalia kodinkoneista, leluista, elektroniikasta sekä ajoneuvoista.

Tukimateriaali = Vesiliukoinen tukimateriaali mahdollistaa kaikenlaisten tulosteiden tekemisen. Vesiliukoinen tukimateriaalin avulla voidaan tulostaa myös ”tyhjän päälle” tai tekemään esim osia toisen sisään.

Materiaalit kehittyvät nyt nopeaa vauhtia sillä tekniikka yleistyy myös nopeasti. Pyrimme pysymään perillä myös uusista materiaaleista.

Suurin sallittu kappaleen koko 150x130x150mm.

Hinta

Hintaan vaikuttaa monta tekijää mm. materiaali, tulostettavan kappaleen koko, onko tilavuusmalli valmiina vai luodaanko se fyysisestä mallista, tulostuskerroksen vahvuus, rakenteen tiheys (ontto rakenne), osien lukumäärä (ks. asettelukulut pienemmät useammalla osalla)